Select Page

Casele inteligente și cum te vor ajuta la bătrânețe

Locuințele inteligente sunt case avansate din punct de vedere tehnologic care permit automatizarea sarcinilor zilnice, o comunicare mai ușoară și o securitate mai mare. Ca și contribuabil pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării, casele inteligente sunt concepute nu numai pentru vasta majoritate de oameni, ci și pentru a găzdui persoanele cu nevoi speciale, în special persoanele în vârstă.

Termenul „casă inteligentă” este folosit în general pentru a se referi la o locuință modernă care oferă facilități ambientale controlate electronic și securitate. Tehnologia inteligentă pentru locuințe este definită ca un amalgam al tehnologiei și al serviciilor pentru o calitate mai bună a vieții.

Casele inteligente sunt echipate cu sisteme automate avansate pentru diferite funcții și sarcini preprogramate, cum ar fi iluminatul, controlul temperaturii, operații multimedia, ferestre și uși, etc. Implementarea tehnologiilor inteligente pentru locuințe este în general menită să sporească confortul locuinței pentru toată lumea prin automatizarea sarcinilor interne, o comunicare mai ușoară și o securitate mai mare. Utilizatorii de casă inteligentă sunt capabili să-și îmbunătățească capacitatea de interacțiune cu mediul intern al locuinței, să îndeplinească sarcini și să se implice în activități care anterior ar fi fost dificile sau imposibile.

Automatizarea caselor pentru persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități sau probleme mentale se referă la domotica de asisență. Mulți oameni preferă să îmbătrânească acasă, sau mai numită și “aging în place”, este dorința de a trăi în propria casă și comunitate în siguranță, independent și confortabil, indiferent de vârstă, venit sau nivel de capacitate.

Câteva domenii cheie în care tehnologia poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor în vârstă, asigurându-ne, de asemenea, că își păstrează independența și se bucură de a trăi acasă, mai degrabă decât să fie reprimat și să aibă vreun fel de îngrijire și asistență din partea cuiva. Multe studii arată, în mod surprinzător, că un procent mare dintre persoanele în vârstă vor să rămână în propria lor casă atât timp cât pot.

Iată câteva moduri prin care tehnologia inteligentă poate ajuta la realizarea acestui obiectiv pentru mai mulți oameni în vârstă..

Încuietorile inteligente pun capăt cheilor pierdute.

Persoanele în vârstă se confruntă cu aceeași problemă mare a cheilor pierdute, aceeași problemă cu care ne confruntăm noi toți ceilalți. În felul acesta, cu încuietorile inteligente ce pot fi folosite de la distanță în cazul în care se uită să se încuie ușa sau pur și simplu verificarea acestora, prin aplicațiile legate la încuietori se poate gestiona accesul în locuință.

Poate că nici nu aveți nevoie de acces la distanță. De ce să nu luați în considerare o încuietoare electronică cu tastatură sau ecran tactil? În acest fel, puteți introduce un cod în loc să aveți nevoie de un smartphone.

Siguranță și comoditate cu iluminatul.

Iluminatul inteligent este o parte majoră din conceptul caselor inteligente, și vârstnicii pot beneficia în mod special de el. Ceva atât de simplu ca și o lumină cu senzor amplasată la intrarea în casă poate asigura siguranță pentru întoarcerea acasă noaptea și a lumina accesul în casă. Ultimul lucru pe care îl doriți atunci când sunteți în vârstă este să vă răniți căzând și acest lucru este mult mai puțin probabil să se întâmple dacă vă deplasați pe întuneric.

Celălalt beneficiu esențial al iluminării inteligente este acela de a face casa să fie pară ocupată chiar și atunci când sunteți în vacanță. Cu mulți oameni în vârstă care încă mai merg pentru clasicul truc de bani sub saltea, securitatea este primordială și iluminarea programabilă ajută la acest lucru. Chiar și un controler de dimmer pentru a controla luminile de oriunde poate ajuta la securitatea sporită.

Controlul vocal îi ajută pe cei care se luptă cu tehnologia.

Difuzoarele inteligente precum Amazon Echo, Google Home și Apple HomeKit vin cu asistenți vocali care îți pot îmbogăți și simplifica viața, indiferent de vârstă.

Dacă te afli în plină vârstă, și nu folosești niciodată tehnologia și nu dorești să înveți noi abilități în care nu ai nici un înteres deosebit. Alexa, Google Assistant sau Siri te pot ajuta să navighezi o casă inteligentă mult mai ușor decât să folosești aplicații sau interfețe pe dispozitive fizice. Tot ce trebuie să faceți este să rostiți comenzile de bază, iar noul dvs. asistent digital va face restul.

Dacă sunteți un utilizator mai avansat și destul de confortabil cu tehnologia, puteți profita de majordomul dvs. virtual pentru a extrage și mai mult din casa dvs. conectată.

Dacă vorbim de rutină, sunt căi și căi cu tehnologia inteligentă, indiferent de vârsta dvs. sau nivelul de expertiză. Gândiți-vă în amănunţit la ce doriți de la o casă conectată și procurați-vă un asistent virtual care să vă ajuta la orice doriți dumneavoastră, de la pornirea muzicii până la reglarea termostatului, fără a vă ridica, de la a comanda mâncare până la apelarea video a familiei. Imaginația este singura limitare, iar asistentul tău AI va face restul.

Dacă vorbim de rutina zilnică, aceasta presupune diverse căi de ‘legătură’ cu tehnologia inteligentă, indiferent de vârstă sau nivelul dvs. de experiență. Având în vedere așteptările dvs. de la o astfel de casă inteligentă, vă puteți alege și procura un asistent virtual care să vă ajuta la orice doriți dumneavoastră fără a vă deplasa, de la pornirea muzicii până la reglarea termostatului, de la a comanda mâncare până la apelarea video a familiei. Imaginația este singura limitare, pentru ce poate face asistentul tău AI.