Conectarea unui telefon la un încărcător wireless pentru prima dată poate suna uimitor, dar tehnologia are de fapt 130 de ani.
Cum funcționează această tehnologie și de ce apare brusc peste tot?
Încărcarea fără fir a smartphone-urilor nu este nimic nou. În 1831, fizicianul britanic Michael Faraday a descoperit pentru prima dată potențialele idei magnetice și electrice care duc la încărcarea inductivă, care transmite energie fără fir între doi receptori.
El și-a descris experimentul într-o serie de prelegeri la Royal Society of London din 1831, care „folosește magneți obișnuiți pentru a genera curent electric”. Faraday folosește o baterie lichidă pentru a trece curentul printr-o bobină mică. Apoi, când a trecut prin bobina mare, câmpul magnetic s-a schimbat – și a fost generată o tensiune tranzitorie.
În plus, există Nikola Tesla, care era obsedat de ideea transmiterii fără fir a energiei electrice. El a demonstrat mai întâi abilitatea de a transfera energie prin aer folosind principiile de bază ale lui Faraday. La sfârșitul secolului al XIX-lea, el a creat un câmp magnetic, un emițător și un receptor între două circuite.
Cum funcționează încărcarea fără fire?
Oamenii de știință timpurii ar fi putut descoperi încărcarea fără fir, dar nu au putut găsi o utilizare practică. Înainte de apariția smartphone-urilor, a ceasurilor inteligente și a mașinilor electrice, majoritatea aplicațiilor de încărcare fără fir se rezumă la … periuțe de dinți electrice.
Din anii 1990, companiile de îngrijire orală au construit încărcătoare fără fir direct în suportul periuței electrice. Mașinile și iPhone-urile BMW folosesc același concept ca aceste periuțe de dinți pentru a capta energia wireless: încărcarea inductivă.
Încărcarea inductivă folosește inducția electromagnetică pentru a transfera energia de la încărcător la receptorul din spatele telefonului. În interiorul plăcii de încărcare este o bobină de inducție care poate genera un câmp electromagnetic oscilant. Bobina receptorului dintr-un smartphone ajută la reconvertirea acestui câmp magnetic înapoi în energie electrică pentru a încărca bateria, la fel cum a făcut Tesla în anii 1800 cu imensul său transmițător și receptor, dar într-o dimensiune mai mică.
Cu cât sunt mai multe bobine în încărcător, cu atât vă puteți deplasa mai departe telefonul, laptopul sau alt dispozitiv. Există două standarde principale de încărcare fără fir pe care le acceptă majoritatea smartphone-urilor:
Standard Qi al consorțiului de alimentare fără fir: utilizat în principal în telefoanele inteligente, acest standard este aplicabil și altor dispozitive de consum. Există în prezent aproximativ 3.700 de produse certificate Qi pe piață, fiecare dintre acestea putând suporta 5 până la 15 watt de putere.
Standard de rezonanță AirFuel Alliance: Cel mai recent standard permite utilizatorilor să încarce la o distanță de 50 mm, ceea ce înseamnă că dispozitivul dvs. nu trebuie să fie perfect asortat cu încărcătorul, permițându-vă să utilizați telefonul liber în timpul încărcării. Standardul acceptă, de asemenea, încărcarea simultană a mai multor dispozitive, cum ar fi ceasurile inteligente și telefoanele inteligente.
CEO-ul WiTricity, Maurice Kessler, a declarat pentru NPR că intenționează un viitor în care încărcarea fără fir va fi omniprezentă.
„Conduceți o mașină electrică în garaj și există un tampon de încărcare wireless pe podea”, a spus el. „Deschizi ușa casei tale, îți arunci telefonul pe masa din bucătărie și tehnologia de încărcare fără fir este încorporată în blat.”
Câteva exemple:
-Xiaomi a lansat un sistem de încărcare wireless – se încarcă la o distanță de câțiva metri.
-Inginerii Daze au inventat o priză care colectează electricitatea din centrale Daze Technology, a dezvoltat primul încărcător electric complet automat DazePlug.
-Oamenii de știință de la Disney Research Center au demonstrat că este posibilă încărcarea fără fir în aer liber. Aceasta înseamnă că vă puteți încărca telefonul în timp ce este în cameră, la fel cum laptopul dvs. poate utiliza semnale Wi-Fi printr-o rețea fără fir.